Fladt eller skævt baghoved hos babyer

Har din baby fladt eller skævt baghoved? Hvad skyldes det, hvad kan man selv gøre ved det og hvornår er det forsent at rette fladt eller skævt baghoved? Læs med her hos Sansefys babyfysioterapi og få svar på dine spørgsmål.

Book Babytjek

 

Hvorfor får babyer fladt eller skævt kranie?

Spædbørns kranier er bløde de første par måneder af deres liv. Kranieknoglerne bliver langsomt hårdere og vokser sammen med tiden. Men hvis din baby ligger med baghovedet på det samme punkt meget af tiden, vil presset fra underlaget gøre, at hovedet bliver lidt fladere lige dér. Dette er ofte et tegn på, at din baby har udfordringer med bevægelsen i nakken. Det kan der være flere grunde til.
Selvom du synes, at dit spædbarn kan bevæge hovedet godt både rygliggende og maveliggende, så vil begyndende fladhed på baghovedet afsløre, at h*n alligevel ligger mest med hovedet lige dér. Så der må altså være lidt favoritside alligevel.
Dette kan både skyldes låsninger, stramhed i bindevævet eller muskler som er stærkere i den ene side.
Det kan dog også skyldes, at der ikke længere er favoritside, men der er kommet lidt form på baghovedet og nu skal din baby aktivt bruge krafter på ikke at trille over på den flade del af baghovedet, så på den måde er det en selvforstærkende effekt.

Spædbarn med skævt baghoved

Hvad kan jeg selv gøre for at afhjælp fladt eller skævt kranie hos spædbørn?

Det du selv kan gøre for at afhjælpe fladt eller skævt kranie hos spædbørn er: Aflastning, aflasting, aflastning!
Du kan dreje hovedet mod “ikke-favoritsiden” ofte, lægge en rispose eller en sok med ris i under hovedet i den ene side, så det bliver sværere at dreje hovedet tilbage til favoritsiden.
Du kan sørge for at lamper, uroer og legetøj ligger til “ikke-favoritsiden”, så din bayby faciliteres til at se mod den anden side. Du kan vende barnet om i sengen, så h*n skal kigge væk fra favoritside for at kigge efter jer om natten.
Når der skal øves at ligge på maven, så faciliter til at kigge væk fra favoritsiden med noget legetøj.

NOTE: Man kan være verdens bedste forældre og dreje hovedet og aflaste, men hvis der virkelig er en låsning eller dette ikke hjælper, så er det vigtigt at søge fysioterapeutisk behandling.

Hvornår er det forsent at rette fladt eller skævt baghoved hos babyer?

Det er bedst at starte så tidligt som muligt, for kraniet hos spædbørn formes langsomt og det tager tid, at aflaste det nok til at det bliver rundt igen.
Normalt anbefaler Julie, som er babyfysioterapeut, at starte tidligt og så snart man ser at der begynder at være noget form på kraniet. Omkring 5-6 måneder er kraniet vokset så meget sammen, at det er svært at ændre drastisk på spædbarnets hovedform. Efter denne alder kan det ændres en smule mere, men over lang tid (1 år mere). Men hvis man skal have et godt resultat, så start senest ved 5-6 måneders alderen.
De fleste babyer Julie ser i Sansefys-klinikken, som har skævt eller fladt kranie kommer til Babytjek eller behandling fra 1-3 måneder, men man skal være velkommen efter denne alder.

 

Book online

  Har du spørgsmål til, hvorvidt jeg kan hjælpe dig?

  Du får svar indenfor 24 timer på hverdage!

  Beskriv din problemstilling

  Dit navn

  Din e-mail

  Dit telefonnummer