Book babytjek

 

 

 

 

Book babytjek

 

 

Baby med favoritside, hvad er det? Det ligger i ordet, at spædbarnet har en foretrukken side at kigge til, og dette kan ske af forskellige årsager. Men hvorfor får nogle babyer en yndlingsside og hvordan påvirker det barnet at have en favoritside?

 

Hvad betyder favoritside hos en baby?

Baby med favoritside. Det ligger i ordet, at spædbarnet har en foretrukken side at kigge til, og dette kan ske af forskellige årsager. Men hvorfor får nogle babyer en yndlingsside og hvordan påvirker det barnet at have en favoritside?

Hvorfor får nogle spædbørn en favoritside?

Oftest har spædbarnet en favoritside grundet en låsning i nakke, ryg eller bækken, eller stramhed i muskler og bindevæv. Dette kan der være forskellige grunde til. Det kan skyldes en hård fødsel, lyn- eller ekstra lang fødsel med meget pres på. Hjælpemidler som sugekop eller tang giver også et enormt tryk på barnet og kan derfor også påvirke spædbarnets anatomi. Det kan der ikke ændres på og hjælpemidler er brugt, fordi der var brug for det, men hold øje med, om der begynder at blive tegn på udfordringer.

Hvilke tegn på favoritside skal jeg kigge efter?

I dette afsnit kan du læse hvilke tegn der er på favoritside hos en baby. Primært, kommer det til udtryk ved, at dit spædbarn kun kigger til den ene side, men en favoritside kan også være, at krybe/ bevæge sig asymmetrisk eller måske kun rulle til den ene side i en længere periode. Hvis du har svært ved at vende din babys hoved til “ikke-favoritsiden” eller du begynder at se, at baghovedet formes og din baby har fladt eller skævt kranie, så er det tegn på en stramhed i bindevævet, en låsing eller en restriktion i bevægeligheden.
Oplever du disse tegn på favoritside hos dit spædbarn, så er det vigtigt, at booke et Babytjek hos en fysioterapeut, så din baby igen kan få optimal bevægelighed og dermed udvikle en god grundmotorik allerede fra start af.

Skævt baghoved baby
baby favoritside skævt baghoved

7 tegn på at din baby har en favoritside

 • Har din baby nedsat bevægelighed i nakken og er det svært eller helt umuligt at se til begge sider?

 • Er det anstrengt for spædbarnet at ligge på maven og holde hovedet oppe?

 • Ligger din baby i C-form eller bananform med kroppen?

 • Har din baby et skævt/fladt baghovede? – selv hvis det er kun er en antydning!

 • Kravler eller kryber dit spædbarn asymmetrisk og kun bruger den ene side over en længere periode?

 • Oplever du udfordringer med at amme på en eller begge sider?

 • Triller din baby kun til en side eller slet ikke triller over en længere periode?

 

Hvorfor er behandling mod favoritside vigtigt?

Når spædbørn har en låsning i nakke, ryg eller bækken og får en favoritside, så er der risiko for at det påvirker den motoriske udvikling hos babyen og at kraniet bliver fladt eller skævt. En restriktion i bevægligheden vil bevirke, at baghovedet hvilet præcis det samme sted, hvor eneste gang babyen ligger på ryggen. Efterhånden vil baghovedet blive fladt, hvor der støttes.
Det er utrolig vigtigt, at der reageres hvis man ser en antydning af at baghovedet formes forkert. Jo tidligere man går i gang med babybehandling, jo nemmere er det at få rettet sin babys baghoved.

Hvornår er det for sent at rette fladt eller skævt kranie?

Der er lidt delte meninger om hvornår det er forsent at rette et spædbarns baghoved. Det kan anbefales at gå i gang, så snart man ser form på baghovedet, selvom det er meget lidt, fordi det hurtigt bliver værre. Du kan starte til babyfysioterapeut allerede fra de er helt små, fra omkring 3 uger.
Omkring 5-6 måneders alderen vokser kraniet sammen og derefter er det svært at ændre drastisk på det. Det er dog ikke helt umuligt. Søg en babyfysioterapeut, hvis du har spørgsmål.

Book tid online

 

 

Se andre behandlinger

Sansefys tilbyder alt til børn og unge

Hvad tilbyder Sansefys?

  Har du spørgsmål til, hvorvidt jeg kan hjælpe dig?

  Du får svar indenfor 24 timer på hverdage!

  Beskriv din problemstilling

  Dit navn

  Din e-mail

  Dit telefonnummer