Bagsidedominans hos babyer

 

 

Book her

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bagsidedominans

Book her

Hvad er bagsidedominans hos en baby?

Bagsidedominans betyder, at baby er dominant eller meget stærk på bagsiden. Bagsiden består af nakken, ryg, lår, lægge og fødder.
Fra start af har spædbørn en refleks der hedder Tonisk Nakke Refleks som laver et bøj bagover. Den refleks skal gå væk inden for de første måneder. Dog ses det at nogle babyer bliver ved med at være stærke, lave flitsbue og spænde op efter at refleksen burde været gået væk.
Bagsidedominans er ikke noget farligt, det betyder simpelthen bare at ryggen er en del stærkere end forsidens muskler.

Hvorfor er det vigtigt at behandle bagsidedominans?

Når baby har bagsidedominans er det de lige rygmuskler, som er stærke. Det holder baby i midterlinjeposition. Når baby ofte laver flitsbue bliver det sværere at aktivere mavemusklerne, da hele forsiden strækkes ud.

Grundet disse to faktorer bliver det sværere for babyer med bagsidedominans at aktivere de skrå mavemuskler, trille, kigge til siderne eller presse, når de skal have afføring.
Desuden har de fleste bagsidedominante spædbørn svært ved at ligge på maven (dog ikke alle), da ryggen spændes op, armene flyver og underben og lår løftes fra underlaget. Dette kan beskrives som at baby ” kun støtter på maven/navlen”. (Se billedet nedenfor)

Fordi disse børn laver flitsbue, selv i rygliggende, og helst har hovedet i midterlinjen, så skal man være ekstra opmærksom på, at de ikke får et fladt baghoved. Nogle af dem presser simpelthen hovedet ned i madrassen bag dem.

Læs om bagsidedominans her

Bagsidedominans – hvad kan du gøre?

Hvis du mistænker bagsidedominans hos din baby, vil det være en god idé at få tjekket op på det. I det fleste tilfælde skal der bare de rette øvelser til at facilitere og træne de korrekte muskler. Hos en del af de babyer som har bagsidedominans, skal der også manuelt løsnes omkring ryggen og de spændte muskler.
Babyfysioterapeut Julie løsner op for spændinger med rolige mobiliseringer, små stræk og massage. Behandlingen foregår på baybs præmisser og er der brug for mad eller bleskift undervejs, så er der tid til det.

Jeg har lavet en tjekliste om bagsidedominans. Man behøver ikke kunne sige ja til ALT på listen for at have bagsidedominans, men hvis man kan sige ja til flere ting, så er der nok noget om sagen.

Husk, ingen grund til panik, bagsidedominans er ikke farligt. Men behandling kan hjælpe dit barn godt på vej, hvis de har en ubalance mellem forside og bagside.

Den stærke bagside holder baby meget i midterlinjen (det kan være svært at trille) og jeg ser tit i klinikken, at de spænder meget i rygmusklerne. Så at løsne op i kroppen og få nogle gode styrkeøvelser med hjem giver de bedste resultater.

Tjekliste med 10 tegn på bagsidedominans hos babyer

•  Flitsbuer bagover

•   Smyger sig ikke ind til dig, når du holder din baby

•   Løfter hovedet tidligt

•  Løfter lår og arme fra underlaget i maveliggende, så støttepunktet er maven

•  Spænder meget i armene eller trække armene bagud i maveliggende

•  Fladt baghoved

•  Kan bøje meget bagover, nogle sover også i denne stilling med hovedet langt bagud

•  Svært ved at trille, eller triller ved at svaje bagover

•  Har svært ved at løfte benene i rygliggende

•  Strækker benene ud og elsker at stå

Mistænker du at din baby har bagsidedominans eller spændinger, så book en tid til babytjek hos Sansefys. I et babytjek laver Julie en undersøgelse, behandler på evt fund og instruerer i hjemmeøvelser. Du kan læse mere om hvad et babytjek går ud på her.

 

Book her

 

Babybehandling

Når du booker babybehandling hos Sansefys er du i trygge hænder.  Babytjekket består af rolig og skånsom undersøgelse og behandling. Du får altid hjemmeøvelser.

Ammevejledning

Book en professionel ammevejledning hos Sansefys. Vores jordemødre hjælper dig til en god ammestart.

Børnefysioterapi

Børnefysioterapi med fokus motorisk udvikling og træning i børnehøjde, så alle kan være med. I får undersøgelse, behandling og hjemmeøvelser.

Jordemoder

Læs mere om vores dygtige jordemødre, hvor du kan få hjælp og rådgivning gennem graviditet og barsel. Du er i gode hænder hos Mette og Anne-Sofie.

Modningspakker

Naturlig modning inden fødslen, så din krop roligt forberedes. Vælg kombi af hindeløsning, modningsakupunktur og rebozo – og spar.

Rebozo

Rebozo er en skøn form for massag, behandling af spændinger i kroppen, smertelindring og fødselsmodning. Rebozo kan anvendes gennem hele graviditeten.

Sansefys Instagram

  Har du spørgsmål til, hvorvidt jeg kan hjælpe dig?

  Du får svar indenfor 24 timer på hverdage!

  Beskriv din problemstilling

  Dit navn

  Din e-mail

  Dit telefonnummer