Bagsidedominans hos babyer

 

Book tid her

 

 

Bagsidedominans hos babyer. Du har helt sikkert hørt det før. Men hvad er det helt præcist? Her kan læse mere om bagsidedominans hos babyer og se tjeklisten om tegn på bagsidedominans hos en baby.

Hvad er bagsidedominans?

Bagsidedominans betyder, at baby er dominant eller meget stærk på bagsiden. Bagsiden består af nakken, ryg, lår, lægge og fødder.
Fra start af har spædbørn en refleks der hedder Tonisk Nakke Refleks som laver et bøj bagover. Den refleks skal gå væk inden for de første måneder. Dog ses det at nogle babyer bliver ved med at være stærke, lave flitsbue og spænde op efter at refleksen burde været gået væk.
Bagsidedominans er ikke noget farligt, det betyder simpelthen bare at ryggen er en del stærkere end forsidens muskler.

De stærke muskler på ryggen er de lige rygmuskler, som holder baby i midterlinjen. Derudover så er det sværere for baby at aktivere mavemusklerne, når baby er i flitsbue og hele forsiden er strukket.
Grundet disse to faktorer bliver der en smule sværere for babyer med bagsidedominans at aktivere de skrå mavemuskler og trille eller kigge til siderne.
Desuden har de fleste bagsidedominante spædbørn svært ved at ligge på maven (ikke alle), da ryggen spændes op, armene flyver og underben og lår løftes fra underlaget. Dette kan beskrives som at baby ” kun støtter på maven/navlen”. (Se billedet nedenfor)

Fordi disse børn laver flitsbue, selv i rygliggende, og helst har hovedet i midterlinjen, så skal man være ekstra OBS på, at de ikke får et fladt baghoved.

Jeg har lavet en tjek-liste om bagsidedominans. Man behøver ikke kunne sige ja til ALT på listen for at have bagsidedominans, men hvis man kan sige ja til flere ting, så er der nok noget om sagen.

Husk, ingen grund til panik, bagsidedominans er ikke farligt, men skyldes første og fremmest spædbarnsrefleksen Tonisk Nakke Reflesk. Jeg ser dog en del spædbørn, hvor sker en ubalance mellem forside og bagside, hvilket giver øget styrke i nakke, ryg og baglår.

Den stærke bagside holder baby meget i midterlinjen (det kan være svært at trille) og jeg ser tit i klinikken, at de spænder meget i rygmusklerne. Så at løsne op i kroppen og få nogle gode styrkeøvelser med hjem giver de bedste resultater.

Her er tjeklisten med 10 tegn på bagsidedominans hos babyer

•  Flitsbuer bagover

•   Smyger sig ikke ind til dig, når du holder din baby

•   Løfter hovedet tidligt

•  Løfter lår og arme fra underlaget i maveliggende, så støttepunktet er maven

•  Spænder meget i armene eller trække armene bagud i maveliggende

•  Fladt baghoved

•  Kan bøje meget bagover, nogle sover også i denne stilling med hovedet langt bagud

•  Svært ved at trille, eller triller ved at svaje bagover

•  Har svært ved at løfte benene i rygliggende

•  Strækker benene ud og elsker at stå

Mistænker du at din baby har bagsidedominans eller spændinger, så book en tid til babytjek hos Sansefys. I et babytjek laver Julie en undersøgelse, behandler på evt fund og instruerer i hjemmeøvelser. Du kan læse mere om hvad et babytjek går ud på her.

Book tid her

Se andre behandlinger

Sansefys tilbyder alt til børn og unge

Hvad tilbyder Sansefys?

  Har du spørgsmål til, hvorvidt jeg kan hjælpe dig?

  Du får svar indenfor 24 timer på hverdage!

  Beskriv din problemstilling

  Dit navn

  Din e-mail

  Dit telefonnummer