Kvalme i graviditeten? 10 gode tips til dig med kvalme

Book her

Hvad er graviditetskvalme?

Graviditetskvalme oplever langt de fleste gravide i en eller anden udstrækning. Ofte kaldes det morgenkvalme, da det tit er værst om morgenen, hvor maven er tom. Dog kan det ligeså vel opleves langt op ad dagen. I mange tilfælde går det værste over efter første trimester, nogle døjer halvvejs ind i graviditeten, og meget få er ramt helt ind til fødslen. Det er ikke unormalt at du, hvis du har været ramt af kvalme i starten af graviditeten, kan opleve at det kommer lidt igen, når termin nærmer sig og maven fylder det meste. 

Hvad er symptomerne på graviditetskvalme?

Ved graviditetskvalme mærker du samme symptomer, som du kender fra almindelig kvalme og opkast. Ofte er det ledsaget af madlede og lugtfølsomhed, som kan variere fra dag til dag. Nogle dage kan det være ristet toastbrød, der holder dig kørende, andre dage skal du slet ikke i nærheden af toast uden at kaste op. Omkring halvdelen af alle gravide kaster op i løbet af graviditeten.

Hvis du er særlig slemt ramt af kvalme i graviditeten

Omkring 0,5-2% af gravide rammes særlig slemt af kvalme og opkast. Hvis du har kvalme det meste af døgnet og kaster op i så stort et omfang, at det bliver en sygelig tilstand, er du en af dem der lider af hyperemesis gravidarum. Du kaster op mange gange dagligt, kan ikke passe din almindelige dagligdag, bliver sygemeldt, taber dig og er dehydreret, dvs. du får ikke nok væske. I disse tilfælde er det vigtigt at søge hjælp hos din læge eller jordemoder, da der er forskellig medicin der kan hjælpe dig. Når kvalme og opkast er en altoverskyggende del af din hverdag, er det normalt, at det går kraftigt ud over humøret. 

“Jeg gik i akupunkturforløb hos jordemoder Mette i fbm. svær kvalme de første 16 uger af min graviditet. Akupunkturen havde stor effekt på at dulme kvalmen og Mette var dygtig til at hjælpe og rådgive mig omkring kvalmen og jeg følte mig samtidig virkelig godt mødt af en professionel i mine bekymringer og frustrationer undervejs.
Den største og varmeste anbefaling herfra!”

– Malene, efter kvalmebehandling

Kan akupunktur hos jordemoder lindre kvalme?

Ja, gravidakupunktur hos en jordemoder kan lindre din kvalme. Akupunktur går ind og dæmper kvalmen, så du kan få det bedre og har mere overskud i hverdagen. Vores jordemødre hjælper dig til en mere behagelig hverdag med akupunktur, som lindrer kvalmen.
NYT tilbud i klinikken. Vi tilbyder hjemmebehandling, så hvis du ønsker kvalmelindrende jordemoder-behandling i hjemmet, så kan du ringe på tlf 20744619 eller skrive på jordemoder@sansefys.dk  – så aftaler vi nærmere. Læs mere her.

Du kan læse mere om vores akupunktur mod gravidgener her.

Book her
Akupunktur og råd mod graviditetskvalme

10 råd mod kvalme i graviditeten

1. Søvn

Få nok søvn, ro og hvile. Du skaber et liv, det er altså hårdt! Overanstrengelse kan give mere kvalme, så indfør endelig lurtid flere gange om dagen, hver dag. Hvis du har flere børn, er det en god idé at række ud til dit netværk og få lidt hjælp. Du skal ikke stå med det hele selv. 

2. Spis hyppigt for at undgå graviditetskvalmen

Spis små, men hyppige måltider så blodsukkeret er mere stabilt. Også selvom du ikke føler sult. Hav gerne mandler eller lignende liggende ved sengen, så du kan få en smule i maven, inden du står op om morgenen.

3. Akupunktur kan lindre graviditetskvalme

Graviditetsakupunktur kan lindre og nedsætte din kvalme. Du kan booke hele vejen gennem graviditeten.
Vores dygtige jordemødre her hos Sansefys har god erfaring med at lindre kvalme og hjælpe dig godt gennem graviditeten.
Vi tilbyder også hjemmebehandling. Hvis du ønsker kvalmelindrende behandling hjemme, så kontakt os på tlf 20744619 eller skriv en mail til jordemoder@sansefys.dk.
Du kan læse mere om jordemoder hjemmebesøg her.

4. Drik rigeligt væske

Drik rigeligt med væske og hold dig hydreret. Forsøg gerne med forskellige kolde drikke, isterninger, saftevand osv.

 Det er virkelig vigtigt, at du får nok væske!

5. Vitaminer

Vitaminer er vigtigt for at holde dig sund og rask. B6 vitamin har i studier vist sig at være kvalmestillende. Hvis du er for dårlig til at sluge piller, skal du dog ikke banke dig dig oven i hovedet med dét – baby skal nok blive fin og rask alligevel. Rådfør dig evt. med din læge, der også kan tage en blodprøve, så du kan se, om du fx kan udskyde opstart af jerntilskud.

6. Frisk luft

Frisk luft dæmper kvalmen i graviditeten. Gå nogle korte ture, når du kan, og sørg for at der luftes ud derhjemme med henblik på et friskt indeklima. 

7. Undgå forstoppelse

Du kan godt have tendens til forstoppelse, når du er gravid, hvilket kan forværre kvalmen. Rigelig væske og i nogle tilfælde kan et let afføringsmiddel være vejen frem.

8. Få andre til at lave din mad

Lugte kan virkelig trigge din kvalme, så hvis du har en partner, er det oplagt, at du holder dig fra køkkenet og får maden lavet til dig i stedet. At åbne et køleskab kan også være det, der sender dig en tur ud med hovedet i toilettet. 

9. Grin

Det kan være HÅRDT for humøret, når du er plaget af kvalme. Du bliver dvask og uoplagt, og det er svært at forestille sig, at det bliver bedre. Det gør det! I mellemtiden er det værd at undersøge, hvad der kan lette humøret en smule. Måske er det stand-up på fjernsynet, måske er det en en god bog, der bringer smilet frem, eller måske en god ven der kan komme og underholde dig lidt, uden at du behøver at underholde tilbage. 

10. Whatever works

Når du har graviditetskvalme, er whatever works det aller vigtiste råd. Prøv dig frem og mærk efter hvad der virker for dig – nogle dage kan det være sodavandsis eller vindruer og andre dage gulerødder og hvidt brød. Nogle dage en gåtur i frisk luft og nogle dage skal du bare helst ikke ud af sengen. Der er ikke noget rigtigt og forkert, og selvom vi opfordrer til, at du i graviditeten spiser sundt og varieret, er det aller vigtigste, at du finder ud af, hvad der virker bedst for dig på den enkelte dag. Det gode er, at der altid er en udløbsdato på kvalme i graviditeten.

behandling af gravidkvalme og morgenkvalme i graviditeten

Er kvalme som gravid farligt?

Kvalme er ikke farligt, det påvirker kun din egen trivsel og ikke barnet. Barnet tager så at sige, hvad den har brug for, selvom du lider. Hvis du døjer med hyperemesis gravidarum, påvirker det din almentilstand og du vil i nogle tilfælde blive indlagt til væskebehandling på hospitalet. I få tilfælde kan det ske, at børnene tager lidt mindre på end normalt. Det er ikke farligt for barnet, og i disse tilfælde vil du være fulgt tæt på hospitalet.

Akupunktur mod kvalme?

Du kan få akupuntkur mod kvalme hele vejen igennem graviditeten. De fleste vil opleve, at det har en effekt i nogle dage og har brug for et par behandlinger om ugen i den første tid, før det trappes ud. Book her hos en af vores jordemødre.

 

Book her

 

Andre jordemoderydelser

Gravidakupunktur til gravide

Modningsakupunktur

Gravidmassage

Gravidmassage

Gravid jordemoderkonsultation

Jordemoderkons

  Har du spørgsmål til, hvorvidt jeg kan hjælpe dig?

  Du får svar indenfor 24 timer på hverdage!

  Beskriv din problemstilling

  Dit navn

  Din e-mail

  Dit telefonnummer