Knyttede hænder hos spædbørn

Måske har du lagt mærke til at din baby har lukkede hænder meget af tiden? Hvorfor gør de det og hvornår er det noget man skal holde øje med?

Spædbørn knytter hænder grundet griberefleksen, som skal hjælpe dem med at lære at gribe efter og holde om genstande. Hvis du rør i håndfladen vil hånden lukke sig og holde godt fast. Det er en refleks de er født med.
Hvis de griber fast i noget legetøj, kan det være svært at få dem til at slippe igen. Oftest ryger det ud af hænderne efter lidt tid eller hvis de ryster armene i bare begejstring over legetøjet.  Det er i starten tilfældigt, når de fanger noget legetøj i hænderne og lige så tilfældigt, når de får kastet det afsted.

Griberefleksen udvikler sig

Griberefleksen i hænderne er aktive i alderen 0-6 måneder, og forsvinder af sig selv i løbet af denne periode. Gennem de første 3-4 måneder vil du se, hvordan din babys hænder åbner sig mere og mere. Dette betyder, at griberefleksen stille og roligt integreres som den skal og det begynder at være et aktivt valg for din baby, når hænderne åbnes og lukkes.
Ved anspændthed eller utryghed knytter de hænderne og det er ok, hvis det er i uvante situationer eller der sker meget omkring dem.
Hvis hænder altid er meget knyttede og spændte, selv i rolige situationer der hjemme og spædbarnet er +4 måneder, så ville jeg kigge på om han/hun er meget anspændt.

Hvad kan jeg selv gøre for at hjælpe med griberefleksen i hænderne?

Hvis din baby har lukkede hænder det meste af tiden, så åben hænderne, massér i håndfladerne og læg noget i hænderne for at give det stramme greb en pause. Det kan være en klud eller et stykke legetøj.
Det kan være lidt svært at komme op på strakte arme i maveliggende eller udforske legetøj, hvis hænderne er knyttede og griberefleksen kører derud af.

 

Book tid online

 

 

Læs om Babytjek