Stramt tungebånd hos baby

Book her

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stramt tungebånd hos baby

 

Book her

Stramt tungebånd hos baby – hvad er det og hvorfor er det vigtigt?

Tungebåndet er en lille streng under tungen. Alle har et tungebånd, men det ses og føles forskelligt fra person til person. Problemet opstår når din babys tungebånd er stramt (ankyloglossi) og funktion og mobilitet af tungen nedsættes.

Når funktionalitet og mobilitet er nedsat kan tungen ikke bevæge sig optimalt – dette kan have indvirkning på spisning, fordøjelse, gylp og vejrtrækning.

Typer af tungebånd

Der findes forskellige typer af tungebånd, som klassificeres  efter f.eks hvor de hæfter. Nogle tungebånd, de forreste (ATT), er tydelige og derfor lettere at spotte og diagnosticere. Mens det bagerste (PTT) tungebånd kan være sværere at diagnosticere.
Tungebånd kan dele i 4 typer af stramt tungebånd.

Derfor skal der altid en grundig undersøgelse. Her hos Sansefys bruger vi TABBY score til at lave en objektiv vurdering af din babys tungebånd.

Tungens placering i munden

Den optimale placering af tungen er oppe i ganen, altid. Dette kan være svært hvis tungebåndet er stramt og mobiliteten er nedsat.

Nedsat mobilitet af tungen kan føre til funktionelle problematikker, fordi tungen og mundens muskler derfor ikke arbejder optimalt. Når tungebåndet er stramt, kan der ofte høres kliklyde ved spisning, fordi det er svært at holde vacuum.  Dette kan resultere i, at baby sluger meget luft og får ondt i maven eller foreårsager gylp.
Det ses også ofte, at baby trækker vejret gennem med munden i stedet for gennem næsen, når tungebåndet er stramt.
Dette kan stresse kroppen og nervesystemet.

Nedsat mobilitet i tungen kan give smerter ved amning, suttevabler og i en del tilfælde vægttab, hvis det er et problem over længere tid.

 

Julie behandling stramt tungebånd og ammeproblemer

“Vi besøgte Julie på baggrund af en stram halsmuskel, men fandt ud af at hun også kunne hjælpe med både amning og maveproblemer hos vores lille dreng.
Allerede efter første besøg kunne jeg mærke at han fik meget bedre fat under amning, og under det efterfølgende forløb har hun været guld værd i forhold til afspænding og øvelser vi kunne lave hjemme for at løsne den stramme halsmuskel og lindre ved ondt i maven. Også øvelser som var særligt gode ved navlebrok fik vi med, så jeg føler virkelig at hun kom hele vejen rundt
Varme anbefalinger herfra!”

– Forældrepar efter behandling af mundmotorik og spændinger i kroppen

Stramt tungebånd og funktionelle problemer

Tungen bør hvile i ganen, altid. Men det kan være svært hvis tungebåndet er stramt, fordi det nedsætter tungens mobilitet. Nedsat mobilitet af tungen kan føre til en række funktionelle problematikker, fordi samarbejdet mellem tunge og mundens muskler ikke er optimalt.

Når tungebåndet er stramt, bevæger tungen sig ikke optimalt til at amme/drikke af flaske. Derfor anvender baby musklerne i munden, kæben og halsen til at drikke ved (i nogle tilfælde), at holde et hård vacuum og suge til. Dette gør ondt på mor og giver spændinger og gener hos baby i mund, hals og kæberegionen.
Kæbe- og kindespændinger ses ofte påvirke meget eller lidt baby kan åbne munden under amning, hvilket resulterer i forkert og ofte smertefuld ammeteknik.

Derudover vil stramt tungebånd og spændinger under tungen i mange tilfælde resultere i kliklyde og suttevabler, fordi det er svært at holde tungen i ganen og danne vacuum. Dette resulterer ofte i, at baby sluger for meget luft og får ondt i maven eller gylper meget.

Det stramme tungebånd kan påvirke sutteteknik og mundmotorik og kan give smerter ved amning, suttevabler på babys læber og “maraton-amninger”.

Derudover kan et stramt tungebånd påvirke ens vejrtrækning. Nogle babyer (og voksne for den sagens skyld) med stramt tungebånd trækker vejret gennem munden i stedet for gennem næsen, især ved søvn. Hvis du ser dette, må du gerne helt let skubbe hagen op, så baby lukker munden igen. At trække vejret gennem næsen giver ro i kroppen og er faktisk den mest optimal måde at trække vejret på.

Ammeproblemer og luft i maven

Tungens mobilitet er essentiel for, at baby kan drikke og spise optimalt. Det er derfor vigtigt, at få tjekket op, hvis du er tvivl eller oplever symptomer.

Når baby ammer skal tungen kunne “malke” og bevæge sig, så brystet og mælkeproduktionen stimuleres. Hvis tungens mobilitet er nedsat grundet spændinger i munden eller stramt tungebånd, så kompenserer baby ved at bruge muskler i mund, kæbe og endda hals for, at suge og holde et ( i det fleste tilfælde) hårdt vacuum.
Et hårdt vacuum kan give sår, rifter og smerter i brystvorterne. Derudover resulterer det i gener og spændinger de kompenserende muskler hos baby(mund, kæbe og hals). Bliver baby øm og træt i kæbe- og kindemuskler, er det svært at holde munden åben.

Hvis baby klikker og ikke kan holde vacuum under spisning, sluges der for meget luft, som ofte resulterer i ondt i maven, forstoppelse, uforklarlig gråd, meget gylp og mange prutter. Det samme gælder hvis baby går af og på under spisning, måske endda græder undervejs.

En del af undersøgelsen for stramt tungebånd er, at undersøge mundmotorik og sutteteknik hos baby. Hvis det viser sig, at tungebåndet ikke er stramt hos baby, så fokuseres behandlinge på spændinger i munden og træning af optimal mundmotorik i stedet.
I en del tilfælde går symptomerne over, når der arbejdes med mundmotorik og spændinger i mund og kæbe.

Du kan læse mere om kolik og ondt i maven hos spædbørn her.

Hvordan undersøges stramt tungebånd?

En undersøgelse af stramt tungebånd og mundmotorik foregår ved, at babyfysioterapeut Julie undersøger mundens strukturer, funktion og mobilitet af tungen og tjekker for spændinger i kæbe, mund og nakke.
Det er ikke nok at se på om baby kan række tungen og om tungen er hjerteformet. Undersøgelsen fokuserer på funktionelitet, mobilitet og udseende af tungen, spændinger i kroppen, samt de symptomer mor og baby oplever.

• Funktionelitet

• Mobilitet

• Udseende

• Symptomer

Her i klinikken anvendes TABBY score til at vurdere tungebåndet.

 

Babys symptomer ved stramt tungebånd

• Klikker ved amning

• Gylper meget

• Trækker vejret med åben mund

• Svært ved at blive ved brystet

• Falder i søvn ved amning

• Meget luft i maven

• Tager ikke nok på

• Har svært ved at bruge sut

• Mælk løber ud ad mundvige eller næse

• Sover med åben mund

• Baby spiser længe og ofte

• Baby bliver frustreret over amning/flaske

Mors symptomer ved stramt tungebånd hos baby

• Smertefuld amning

•Blødende brystvorter

• Revner i brystvorter

• Trykkede, flade eller “læbestiftformede” brystvorter

• Amning er et “fuldtidsjob”

• Brysterne tømmes ikke helt

• Brystbetændelse

• I visse tilfælde at bruge ammebrikker

Book her

 

 

Behandling af mundmotorik og stramt tungebånd hos baby

Et klip er aldrig målet! Det er vigtigt, at man før et evt klip får behandling, for i en del tilfælde er det ikke tungebåndet der er stramt, men spændinger i munden, tungen og kæbe, som skaber problematikken.
Manuel behandling og træning af sutteteknik kan øge funktionalitet og mobilitet. I de fleste tilfælde kan mundmotorisk træning og behandling hjælpe amning/spiseforløb rigtig godt på vej og afhjælpe problematikkerne.

Et forløb består af manuel behandling af spændinger i krop og nakke, manuel behandling af mund- og kæbespændinger og hjemmeøvelser, så du selv kan hjælpe med. Dog hvis behandling og hjemmeøvelser ikke skaber nok bedring, vil undersøgelse og evt et klip være næste step.

Hvis tungebåndet anbefales klippet vil manuel behandling og øvelser stadigvæk være anbefalet inden, så krop og væv har færrest mulige spændinger. Efter et klip kan det være en god idé med aftercare øvelser og manuel behandling. Klippet bør ikke stå alene, og behandling og træning hjælper musklerne til at arbejde optimalt.

Du vil blive instrueret omkring forløb og procedure ift Øre-næse-hals-læge, hvis et klip er relevant.

 

Book her

 

Babybehandling

Når du booker babybehandling hos Sansefys er du i trygge hænder.  Babytjekket består af rolig og skånsom undersøgelse og behandling. Du får altid hjemmeøvelser.

Jordemoder

Læs mere om vores dygtige jordemødre, hvor du kan få hjælp og rådgivning gennem graviditet og barsel. Du er i gode hænder hos Mette og Anne-Sofie.

Modningspakker

Naturlig modning inden fødslen, så din krop roligt forberedes. Vælg kombi af hindeløsning, modningsakupunktur og rebozo – og spar.

Rebozo

Rebozo er en skøn form for massag, behandling af spændinger i kroppen, smertelindring og fødselsmodning. Rebozo kan anvendes gennem hele graviditeten.

Ammevejledning

Få en god ammestart med ammevejledning af vores dygtige jordemødre. Læs mere om ammevejledning her.

Gravidmassage

Skøn gravid- og efterfødselsmassage til dig. Få ro i kroppen, løsnet op for spændinger og forkæl dig selv med en massage.

  Har du spørgsmål til, hvorvidt jeg kan hjælpe dig?

  Du får svar indenfor 24 timer på hverdage!

  Beskriv din problemstilling

  Dit navn

  Din e-mail

  Dit telefonnummer